top of page
väst_undersida_ny.jpg
  • Facebook
  • Instagram

Case: Västtrafik

Arbetsgrupp:

Elin Hultén, AD. Moa Andersson och Therese Berglin, copy. Fiktivt case

 

Utmaning:

Varje dag reser 444 000 personer med Västtrafik. Västtrafik själva uppskattar att var tionde resenär plankar. Det är 44 000 resenärer som varenda dag inte betalar för sig. Enligt Västtrafik skriver de ut 3880 tilläggsavgifter per månad i snitt. Det betyder att endast 126 stycken plankare åker fast varje dag. Detta kostar Västtrafik upp emot 50 miljoner kronor per år.

 

Uppdrag:

Utveckla ett kampanjkoncept med syfte att få kunder att vilja betala för sin åktur.

App 1 västis.png
App 2 västis.png
kepsis (1).png

Insikt:

Västtrafik är “the bad guys” och det är svårt att sympatisera med dem. Utan sympati, ingen lojalitet. 

Lösning:

Västtrafiks kontrollanter omgärdas av en negativ känsla för många resenärer, även om du betalat för din biljett kan du uppleva ett obehag över att bli kontrollerad. Därför inför vi ett bonussystem, och bunusen delas ut av Västtrafiks kontrollanter.

Varje korrekt kontrollerad biljett ska ge 5% rabatt på nästa köp, med en maxbonus på 20% per månad. Denna rabattsats är ekonomiskt försvarbar och kommer ses som en goodwill från Västtrafik som ger ringar på vattnet.

 

Med bonussystemet innebär det något positivt att bli kontrollerad på bussen, om du betalt din biljett. På så sätt kommer Västtrafiks likeability öka, och därmed ökar chansen att vinna kundernas lojalitet.


Bonussystemet finns i Västtrafiks befintliga app To Go. I appen finns också funktionen “Kepskollen” där resenären kan se när kontrollanter befinner sig i närheten. Appen spinner vidare appen “Vita Kepsar” där plankare tipsade varandra om kontrollanternas rutter. 

Skärmavbild 2022-02-05 kl. 17.56.47.png
Skärmavbild 2022-02-05 kl. 17.57.06.png
Skärmavbild 2022-02-05 kl. 17.57.28.png

Kampanj: Vilken tur

Kampanj: Vilken tur

Annonserna visar upp både humor och självdistans. Våra val av prints och copy ska överraska. I vanliga fall hade rubriken speglat rädsla för kontrollanterna, men tack vare bonussystemet känner man sig tursam om man springer på dem. Med porträttbilder som inte uppvisar starka, men svårlästa känslor fångar vi betraktarens uppmärksamhet.
Skärmavbild 2022-02-05 kl. 18.15.53.png
Placering

Dessa prints kommer synas på ad shells, i tidningar, vid hållplatser samt annonsplatser inuti bussar och vagnar.

storyboard.png

Reklamfilm

Genom att gestalta en absurd situation uppvisar Västtrafik självdistans. Att mannen reagerar positivt på att kvinnan har träffat en kontrollant är inte vad tittaren väntar sig, Vi spelar på samma sorts överraskningsmoment som i printannonserna, där man uppfattar situationen på ett annat sätt än den sedan visar sig vara. Genom att placera filmen i en annan miljö än på en buss blir sammanhanget inte givet för tittaren.

bottom of page